PROBLÉMY S DÝCHÁNÍM

Trpíte dušností, zadýcháváte se po pár schodech nebo dokonce v klidu? Pak je nejvyšší čas navštívit lékaře. Problémy s dýcháním totiž nemusí znamenat jen špatnou fyzickou kondici, ale rovněž mohou být příznakem hned několika závažných onemocnění, které není radno podceňovat. Někdy dokonce může jít i o život.

Dechový cyklus, který tvoří nádech a výdech, se u zdravého člověka opakuje šestnáctkrát za minutu, a to ve dne i v noci. Při každém nádechu do našich plic proudí přibližně půl litru vzduchu, bez kterého se nikdo z nás neobejde. Díky kyslíku mohou buňky získávat energii ze živin, při nedostatečném dýchání může dojít k překyselení organismu. Oxid uhličitý, odpadní produkt metabolismu, totiž společně s vodou tvoří kyselinu uhličitou. Dýcháme-li poctivě a správně, oxid uhličitý z těla odchází. Na nedostatek kyslíku nejhůře reagují nervové buňky. Právě proto je důležité problémy s dýcháním podchytit včas.

Nejčastější příznaky onemocnění plic

Mezi nejčastější příznaky onemocnění plic kromě dušnosti a dýchavičnosti rovněž patří chronický kašel, otok končetin, kolísavý nebo příliš nízký či příliš vysoký tlak a namodralý odstín kůže a rtů.

Častou příčinou potíží s dýcháním je zápal plic neboli pneumonie. Jedná se o zánět plicní tkáně a bývá virového či bakteriálního původu. Na jeho vzniku se mohou podílet plísně a vdechování dráždivých chemických látek, onemocnění však může být i následkem bujení nádoru na průduškách.

Onemocnění hrozí převážně kuřákům a lidem s oslabenou imunitou. Projevuje se kašlem, který může obsahovat velké množství hlenu, nebo naopak být suchý, a horečkou. Nemoc mohou provázet další komplikace, jako je například zánět pohrudnice (pleuritida) a nahromadění tekutiny či hnisu v dutině hrudní. Léčba probíhá pomocí nasazení antibiotik, urychlit ji mohou i některé bylinky – například mateřídouška, tymián, echinacea nebo zázvor.

Dušnost provází také bronchitidu, tedy zánět průdušek. I toto onemocnění mohou způsobovat viry a bakterie. Kašel je v tomto případě způsoben hromaděním sekretu a hlenů v dýchacích cestách. Kromě problémů s dýcháním se objevuje také bolest na hrudníku, vykašlávání hustého hlenu, bolesti svalstva a zad a horečky.

Z akutní formy bronchitidy se však může stát i chronická, která s sebou přináší i nebezpečí rozvinutí zápalu plic a srdeční selhání. K léčbě se využívají antibiotika a léky podporující vykašlávání, neboť vykašlat hlen je obzvlášť důležité. Dobré je také používat ionizátory a zvlhčovat vzduch v místnosti.

Problémy s dýcháním ale mohou způsobovat i některé druhy léčby rakoviny. Patří k nim chemoterapie, radioterapie, určité druhy hormonální léčby i biologická léčba. K potížím s dýcháním přispívají také některé léky tlumící bolest – mezi nimi i rozšířený aspirin a ibuprofen.

Plicní arteriální hypertenze

Komplikace přináší i krevní tlak, který může způsobit plicní arteriální hypertenzi (PAH). Toto onemocnění se většinou objevuje jako důsledek jiných problémů, například chronického zánětu průdušek, plicní embolie, nebo postižení srdečního svalu a chlopní. Kvůli vysokému tlaku v plicních cévách neproudí do těla dostatečné množství krve. Ta je navíc málo okysličená, dochází tedy k dušnosti. Plicní hypertenze má podobné příznaky jako většina dalších onemocnění plic. Nejdříve se postižený zadýchá pří náročném fyzickém výkonu, postupem času ale dochází k zadýchávání i v klidu, ospalosti, závratím, chronické únavě a mdlobám. Pacient by se tak měl neprodleně obrátit na svého lékaře.

Speciální metody dýchání pomohou s problémy

Proti potížím s dýcháním existuje několik speciálních metod dýchání. Jedním z nich je dýchání se staženými rty. Zprvu sice může být nepříjemné, ale kýžený efekt přinese. Postup je jednoduchý – nadechněte se (je jedno jestli pusou nebo nosem), našpulte rty, jako když chcete pískat, a všechen vzduch vydechněte. Výdech by tak měl trvat dvakrát déle než nádech.

Při problémech s dýcháním při fyzické aktivitě je třeba uvolnit svaly. Opřete se zády o zeď a roztáhněte nohy, poté se předkloňte a položte si ruce na stehna. Tím dojde k uvolnění hrudníku a ramen a k lepšímu dýchání. Dýchejte s našpulenými rty a nezapomínejte na rytmické dýchání. Je-li to možné, posaďte se a položte si ruce na stehna. Poté si položte hlavu na předloktí, tím dojde k uvolnění krku.

S potížemi s dýcháním zatočí solné lampy

Vyzrát na potíže s dýcháním je možné pomocí solných lamp, které tyto problémy mohou omezit nebo dokonce úplně potlačit. Solné lampy, které jsou vytvořeny z krystalů soli, jsou přírodním zdrojem záporných iontů, a proto mají příznivé účinky na ovzduší. Rovněž vytváří příjemné atmosférické světlo, jehož harmonické tóny barev příznivě působí na tělo i mysl. Barevné odstíny vytvářejí přírodní látky obsažené v kamenné soli. Solné lampy však nevyužijí jen lidé s onemocněními dýchacích cest, mají totiž blahodárné účinky i na oběhový systém a imunitu organismu. Ocení je také alergici. Atmosféra, kterou solné lampy vytváří, je možné přirovnat k té, kterou vytváří blízkost vodopádu či oceánu.

Škodlivé pozitivní ionty, které způsobují takzvaný elektrický smog, vznikají prostřednictvím elektrických zařízení. Zhoršují kvalitu ovzduší a negativní vliv mají i na duševní a fyzickou rovnováhu. Potřebná velikost lampy se tak odvíjí od velikosti místnosti, do které je určena, a množství elektrických zařízení, která se v místnosti nachází. V případě velkých místností je pochopitelně možné kombinovat i více solných lamp.

TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den: