HIMALÁJSKÁ SŮL

Krystaly himalájské soli obsahují spousty minerálů a stopových prvků. Fungují jako ionizátor vzduchu a pomáhají léčit mnoho nemocí. Mají pozitivní účinky na dýchací cesty, oběhový systém, zvyšují imunitu organismu a podporují léčbu alergií a astmatu.

Himalajská sůl se těží v Pákistánu, v druhém největším solném dole na světe Khewra asi 300 km od Himalájí. Těží se již téměř 2000 let. Sůl bývá často zbarvena do růžova, někdy působí její krystalky až průhledně. Himalájská sůl vznikla vysušením pravěkého moře před více než 230 miliony let, příčinou byly klimatické změny a pohyb kontinentálních desek. Sůl se těží z hloubky 400 - 600 metrů pod zemským povrchem. Na tuto sůl nemělo vliv znečištěné životního prostředí, a proto je zcela v přírodním stavu, bohatá na minerální látky, nečištěná, mechanicky nezpracovávaná. Sůl je ručně těžena, tříděna a prosívána.

Hlubinná kamenná sůl

Himalájská kamenná sůl, která v mineralogii nese název halit, vzniká geologickými změnami pod vysokým tlakem. Během vývoje země se posunem zemských desek vztyčily obrovské hory. Největší zemská masa vznikla kolizí euroasijské a indické zemské desky - Himálaje. Tímto obrovským tlakem mohla krystalická sůl vzniknout s téměř přesnou geometrickou strukturou. Krystalická sůl z Himálají obsahuje důležité minerály, které lidské tělo potřebuje. Tyto prvky byly součástí pramoře a mají i nyní pro lidský organismus velký význam. Velmi cenná krystalická sůl protkává sůl kamennou jako spleť žilek. Červené zbarvení soli je způsobeno oxidem železitým. Odstíny barev - růžová, bílá a oranžová - jsou způsobeny příměsí různých prvků železa, manganu a vápníku. Díky pravidelné krystalické stavbě má krystalická sůl silné přirozené, životvorné síly pro orgány a nervy.

Sůl se těží ve velkých hloubkách až několika set metrů. Nejstarší zpráva o použití soli v medicíně sahá do 3. tisíciletí př. n. l., pochází pravděpodobně od slavného egyptského lékaře Imhotepa. Za časů starověkých Římanů a Řeků se sůl využívala při léčbě zdravotních onemocnění. V přírodním léčitelství a v lidové medicíně se znalosti o léčivé síle soli tradují celá staletí. Dnes se lidé opět vracejí k receptům obsahujících sůl. Objevuje se v kosmetice, jako léčebný inhalační prostředek, či v podobě solných lamp a celých solných jeskyní.

Himalájská sůl a pramenitá voda

Vedle krystalické soli je čistá pramenitá voda to nejdůležitější pro lidské tělo. Voda musí být schopná odvádět jedovaté látky z těla. Tuto úlohu naplňuje nejlépe čistá pramenitá voda. Má stejně jako krystalická sůl uspořádanou strukturu a je ideálně vhodná k detoxikaci lidského těla. Pokud škodliviny nejsou vyplaveny, následuje jejich uložení v těle, především v pojivové tkáni. Následkem je zanesení organismu, zvýšení hmotnosti, překyselení organismu a ztučnění pojivové tkáně.

Solné lampy

Solné lampy mají blahodárný účinek na lidský organismus a dokáží navodit příjemnou atmosféru v prostředí domova. Mají pozitivní účinek na dýchací cesty pro osoby s respiračními potížemi a alergiemi.

Solné lampy pochází z pohoří Himaláje, které svou rozlohou zasahuje do Číny, Indie i Nepálu, Pákistánu a Bhútánu. Na úpatí tohoto pohoří se nachází solná ložiska stará stovky milionů let, vzniklá vysycháním moří na kamennou sůl. Z těchto početných solných ložisek se solné krystaly dolují a zpracovávají do rozličných tvarů, a proto každá lampa je svým způsobem unikát a zaručuje, že neexistuje druhá stejná lampa.

V dnešní době si neumíme, představit život bez elektrických zařízení, která nám usnadňují práci při každodenních pracovních procesech v kancelářích, ale také v domovech. Často je opomíjeno, že tato zařízení jsou zdrojem škodlivých pozitivních iontů, někdy se nazývají elektrický smog. Škodlivý efekt elektrického smogu, vyplývá z koncentrace pozitivních iontů, zhoršuje kvalitu vzduchu a negativně ovlivňuje naši fyzickou a psychickou rovnováhu. Mezi zdroje, které vyzařují nejvíce škodlivých pozitivních iontů, patří např. monitory počítačů, televizory, rádiové přijímače, elektrické přímotopy a ohřívače, vysoušeče vlasů, vysavače, mikrovlnné trouby a v neposlední řadě tabákový kouř.

Solné lampy příznivě působí proti elektrickému smogu. Působí jako přírodní ionizátor, který efektivně uvolňuje negativní ionty. Efekt ionizace vzduchu pomocí soli pochází z fyzických a chemických vlastností soli, který byl objeven před mnoha lety. Účinek ionizace solné lampy se zvyšuje zahřátím solného krystalu prostřednictvím žárovky umístěné uvnitř lampy nebo čajové svíčky. Výsledným efektem je ionizace, která zlepšuje kvalitu našeho prostředí a ovzduší.

Tabulka pro výběr solné lampy podle velikosti plochy místnosti

Plocha pokoje  Hmotnost solné lampy
Do 5 m2 0,5 – 1 kg
Do 10 m2 2 – 3 kg
Do 15 m2 4 – 6 kg
Do 20 m2 7 – 10 kg
Do 30 m2 18 – 25 kg

Čím větší lampa nebo více lamp v jedné místnosti, tím více dochází k uvolňování iontů do prostoru. Ve větším prostoru můžeme použít více lamp současně.

Léčivé účinky solné lampy

Solné lampy jsou doporučovány osobám s respiračními potížemi, se slabou imunitou, alergikům, ale také kuřákům. Tlumené příjemné světlo a přírodní barevné tóny solné lampy pomáhají zklidnit při psychických potížích a působí proti nespavosti.

TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den: