ASTMA

Nejnovější průzkumy tvrdí, že astma je civilizační chorobou. Máme čím dál méně obraných látek proti nejrůznějším nemocem a celkově je náš organismus náchylnější. To je způsobeno životním stylem, kdy přicházíme málo do styku s okolní přírodou, špínou a světem. Ať už je ale důvod jakýkoli, astma není legrace a je třeba s ním umět žít.

Co je astma?

Samotné slovo astma pochází z řeckého slova asthma a znamená „krátkodechost“, tedy nedostačující dech. Podle toho mohou někteří soudit, že ač se astma řadí mezi současné civilizační choroby, možná existovalo už ve starém Řecku.

Astma je onemocnění dýchacích cest, které postihuje hlavně průdušky. Tvoří záněty sliznice dýchacích cest, tím pádem znemožňuje nebo ztěžuje dýchání. Dělíme ho na dvě varianty:

Astma bronchiale – jde o zúžení dýchacích cest

Astma cardiale – jde o neschopnost srdce odčerpávat krev z plic

Rozšířenější v populaci je právě astma bronchiale. Tato nemoc postihuje 10% dětí a z toho převážně chlapce. Zajímavé je, že u dospělých lidí trpících astmatem převažují procentuálně ženy. Astma většinou dostávají lidé trpící alergiemi, lidé žijící v neustálém stresu nebo znečištěném prostředí, větší riziko vzniku mají také kuřáci. Někdy může být astma dědičné, výjimečně mohou být spouštěčem i léky.

Lékaři zatím neumí nemocné zcela vyléčit, ale mohou předepsat takové medikamenty, které nemoc potlačí, takže člověk prožije plnohodnotný život. Úplná léčba neexistuje hlavně z toho důvodu, že spouštěčem astmatu je u každého něco jiného. A když není známá konkrétní jedna, přesná příčina, těžko se hledají léky.

Příznaky astmatu

Většina lidí trpících astmatem má i nejrůznější alergie. Protože je organismus touto nemocí oslaben, je citlivější k vnějším vlivům. Často jde tedy ruku v ruce alergie například na pyl, prach nebo seno s astmatem. Příznaky mohou být různé, ale v zásadě jde většinou o dušnost, sípání, svědění hrudníku, bolest na prsou, kašel a chrčení. U těžkého záchvatu dochází k pocení nebo naopak zimnici, třesení a někdy i ztrátě vědomí z nedostatku vzduchu. Nemocný člověk bývá vyřazen ze sportovních a fyzicky náročných aktivit, protože by to dýchací cesty nezvládly. Pokud se objeví příznaky, je třeba si okamžitě vzít léky, aby se předešlo astmatickému záchvatu. Jakmile akutní stav přejde, příznaky zmizí.

Jak zjistíte, zda trpíte astmatem

Onemocnět můžete i v dospělosti. Pokud u sebe zpozorujete některé z příznaků, je lepší zajít k lékaři a nechat se vyšetřit. Většinou se ocitnete na alergologii. Lékař vám nejprve udělá testy, aby zjistil, zda jde jen o alergii na konkrétní věc nebo o nemoc. Takové vyšetření se provádí dvěma způsoby:

Kožní test - do předloktí se vpichují různé druhy alergenů a pozoruje, jak vaše tělo reaguje. Sleduje se hlavně zarudnutí, otok nebo svědění kolem místa vpichu.

Provokační test - lékař vás nechá vyvinout fyzickou námahu (uběhnout nějakou trať) a pak sleduje, jak reaguje tělo na vysílení.

Dalším vyšetřením, které je velmi důležité, je spirometrie. Probíhá to následovně: Zacpete si nos a začnete se nadechovat a vydechovat do trubičky, která vede do spirometru. Z takového vyšetření se dá zjistit objem vzduchu při nádechu i výdechu, rychlost, hloubka nádechu atd. Toto vyšetření se většinou opakuje po několika měsících, aby lékař získal spolehlivé dlouhodobé údaje. Podle všech vyšetření pak může lékař diagnostikovat případně vyloučit astma.

Astmatický záchvat

Akutní projev astmatu se nazývá astmatický záchvat. Ten může nastat prakticky kdykoli. Projevuje se nedostatkem dechu, sípáním, kašlem – někdy vykašláváním čirého hlenu, chrapotem, zrychleným bušením srdce a dalšími projevy. Začínající záchvat může poznat jen sám astmatik a většinou tak, že cítí tíhu na hrudníku nebo má pocit stahování hrudi. Dále pak může dojít k enormnímu pocení dlaní a naopak ledovým až necitlivým chodidlům. Záchvat může trvat několik minut i několik hodin. Je nutné si v takovou chvíli vzít úlevové léky pro zmírnění příznaků. Léky také opět roztáhnou dýchací cesty, takže se vzduch dostane snadněji do plic. Pokud astmatik záchvat nijak neřeší, může nastat i smrt udušením.

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo trpí na astma, mějte na paměti následující. Při záchvatu mu nejdřív zkuste podat léky (většinou v podobě inhalátoru, které nosí nemocný pořád u sebe) a dále pak se ho snažte uklidnit. Slovy i doteky – krouživými pohyby po zádech mezi lopatkami. Jakmile se uklidní, průdušky se rozvolní a bude moci lépe dýchat. Nenuťte ho ležet nebo chodit, ale dbejte na to, aby se nedostával do křeče a příliš se nehrbil. Hrudník musí zůstat co nejvolnější.

Léčba astmatu

Astma se nedá nikdy úplně vyléčit, i když se na tom pracuje, takže nás zajisté čekají lepší zítřky. Můžeme ale většinu příznaků potlačit a vyhnout se tak i záchvatům. Důležité jsou léky – antihistaminika, která dělíme na dvě skupiny: úlevové a protizánětlivé.

Úlevová antihistaminika se používají při akutních potížích. Dokáží velmi rychle účinkovat a zbavit nemocného úplných příznaků, na omezenou dobu. Naproti tomu protizánětlivá antihistaminika působí na organismus dlouhodobě. Mají pomalý účinek a užívají se proto, aby měl pacient dlouhodobou kontrolu nad astmatem. Tyto léky je tedy třeba brát neustále.

Při správně naordinované léčbě nepociťuje astmatik žádné příznaky, nemá záchvaty a může vést naprosto normální život prakticky bez omezení.

Léčbou ale nejsou pouze léky. Můžeme se obrátit také do přírody a preventivně užívat přírodní doplňky, které mohou astma významně ovlivnit k lepšímu. Sice ani přírodní léčba astma nevyléčí úplně, ale rozhodně pomůže.

V první řadě je třeba doplňovat neustále vitaminy E a C. Dále pak B komplex, beta-karoten, hořčík, vápník a koenzym Q. Z bylinek je velmi důležitá echinacea, která celkově podporuje imunitu, přeslička, kořen lékořice nebo vodilka. Můžeme si dělat čaje, odvary, koupit si koncentrované kapky nebo masti. Skvělým přírodním doplňkem je diviznový olej, který významně pomáhá při zánětech průdušek. Rozpouští hlenovitý kašel a uvolňuje dýchací cesty. Proti dýchacím obtížím pomohou i solné lampy, které ionizují vzduch v místnosti.

Pomoci si můžete také úpravou jídelníčku. Ten by měl obsahovat větší podíl syrové zeleniny a ovoce, více bílkovin a naopak méně uhlohydrátů i jednoduchého rafinovaného cukru. V neposlední řadě má příznivé účinky i česnek a cibule, protože obsahují hořčičné silice. Tyto silice zabraňují tvorbě zánětů v těle. Není dobré jíst moc fazolí, hrášku a čehokoli co nadýmá. Plyny mohou tlačit na bránici a může dojít k záchvatu. Vyhýbejte se zmrzlině a ledovým nápojům. Mohli byste náhlou změnou teploty způsobit šok, průdušky se mohou stáhnout, takže následuje astmatický záchvat.

Je prokázáno, že mnoho astmatiků je alergických na přítomnost většího množství siřičitanů v jídle. Proto se takovým výrobkům vyhýbejte.

Snažte svůj životní styl držet v klidu a co největší duševní pohodě. Jakýkoli velký tlak jako stres, strach, vztek mohou astma zhoršovat. Na zklidnění organismu vyzkoušejte například Jógu nebo Tai Chi, abyste uvolnili tělo.

Rozhodně nekuřte. Pokud jste kuřáci, hazardujete se svým zdravím. Pokud jste nekuřáci, vyhýbejte se zakouřeným prostorám.

Astma je zrádná nemoc, ale pokud víte, že ji máte, můžete se jednoduše a účinně bránit. Nejdůležitější je o ní vědět. Astmatem trpí velké procento obyvatel, takže v tom nejste sami. Dodržujte zdravý životní styl, užívejte přiměřené množství léku a o astmatu nebudete ani vědět. A nezapomeňte, že ze všeho nejvíc pomáhá být v duševní pohodě a klidu. Dobrý pocit dělá s naším tělem ty největší zázraky.

TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den: